„Как стана така: не исках да се женя – ожених се, не исках деца – имам две“ – култова реплика в нашумелия сериал. Нещо да ви е познато? Чърчил е имал една знаменита реплика: Каквото и да си говорят хората знайте, че винаги става въпрос за пари. При семейните тя се перифразира ето така: Каквото и да си говорят двойките, винаги става въпрос за деца. Уж знаем всичко за децата, но тогава защо никога не сме напълно подготвени. В подредения свят на двамата родители настъпва истински хаос, когато се появи новия човек, всъщност човече. И още преди да се се опомнили, светът им се променя напълно с появата на две или повече деца.

Всичко е толкова ново и непознато,

че родителите минават през всички фази на психологията и даже им се струва, че без никакви усилия могат да напишат и пренапишат съвсем нови правила на поведение и мислене. Вероятно осъзнават, че трябва да кажат сбогом на безметежното си минало. Ако до този момент са били единствените обитатели на току-що създадената империя за двама, сега единственото, което има значение е как да угодят на новия император – детето. Бюджетът търпи пълна промяна – основното перо в разходите са за детето. Могат буквално да си глътнат езика, когато осъзнават колко огромно е то. Ще трябва да променят доста от навиците си, а това обикновено не е толкова лесно. Жертваш някои от привичките си с лекота, други с голямо прискърбие, но го правиш, защото жертвата си струва – поне на този етап.

Списъкът с нещата, без които можеш

се увеличава за сметка на списъка на нещата, без които не може То – Негово Величество Детето. Първият урок по хуманност и дълбоко привързване към това непознато същество, което трайно и завинаги е променило живота ти. След това ще откриеш, че можеш да спиш във всички положения – от леко наведен до съвсем прав – и дума не може да става за времето, когато си се опитвал да заспиш с помощта на броене овце и други подобни дивотии. С появата на новия член на семейството ще си щастлив, когато имаш възможност да спиш и с отворени очи. Спокойно, това е само през първата година. После нещата ще се нормализират, но никога няма да разполагаш със себе си. Освен това ще ставаш все по-зает.

Ще се наложи да ставаш и все по-умен,

защото ти си този, който трябва да отговаря на безбройните въпроси и то с вещина и ловкост. Налага се да станеш модел за поведение, т.е. да си силен, забавен и мил, а това не винаги се получава, още повече когато ти се иска просто да се оставиш на течението и с носталгия да си спомняш времето, когато ти си бил единственият владетел в твоята семейна империя. И преди да се отдадеш на тези предателски мисли обаче просто поглеждаш в тези невероятни невинни очи и цялата сила на света се влива в теб. И вече знаеш, че твоята империя не се е стопила – тя просто се е разраснала и е станала могъща. Нищо не може да те уплаши повече.