Какъв дизайн и оформление да изберем за спалнята?

Първо: Пространството

Заетите хора се нуждаят от време и пространство, за да се отпуснат и възстановят след напрегнатия ден. Добре обзаведената и организирана спалня може да бъде място за убежище и бягство от реалността поне за кратко. Обзавеждането трябва да отговаря преди всичко на нуждите на обитателите, като ги улеснява във всяко едно отношение. Организирането на мебелите е плавен процес, който изисква предварително планиране.

Големият избор на обзавеждане за спални е само във ваша полза, помагайки ви да вземете правилното решение. Днес можете да направите буквално всичко със спалнята си, като я превърнете в кораб, дворец или приказна гора.

Можете да изберете класическия английски стил, популярния стил барок, а защо не и ампир с римски мотиви.

Второ: Модерна или класическа

Като за начало решете дали искате пищна и модерна спалня или класическа. Спалнята далеч не означава просто едно легло и удобен матрак. Можете да изберете подходящ скрин, гардероб, нощни шкафчета, огледало, аксесоари. Самата спалня се предлага без матрак, тъй като ще искате сами да изберете такъв. Пробвайте на допир ортопедичен, с мемори пяна, от естествени материали, с пружини, дунапренен, латексов, тип “сандвич”. Посъветвайте се с консултантите кои са най-издръжливи.

Трето: Обмислете разпределението на мебелите

Направете списък на дейностите, които ще извършвате в спалнята, за да изберете най-подходящите мебели. Използвайте милиметрова хартия и посочете позицията на вратите, прозорците, мебелите, които искате да останат. Несъмнено леглото е фокусна точка на спалнята. Препоръчително е то да се вижда, когато се влезе в стаята. Добре е леглото да гледа към приятна гледка – красива картина, камина или към прозореца, ако има хубава панорама.

Позиционирайте мебелите, като се уверите, че има най-малко 30 сантиметра свободно пространство около леглото. Оставете най-малко 24 сантиметра за свободен достъп до всички мебели.

Четвърто: Уют и почивка

Спалнята е преди всичко място за почивка и релаксация. Ако стаята е малка, не я претрупвайте с мебели, дори да ви се иска да купите пълен комплект от избрания модел. Най-важното е в стаята да има свободно пространство. Визуално ще уголемите малката спалня с повече огледала. От всички стаи огледалата подхождат най-много на спалнята. Можете да изберете гардероб с огледала и да поставите красиви огледала с изтънчени рамки на стените. Ако предпочитате скромния интериор, изберете удобно легло с вградени рафтове, малка масичка и стол. Противно на очакванията ви модерните спални включват минимум мебели, за да оставят максимално пространство. Няма смисъл да товарите стаята с излишни вещи, пищни декорации и мебели. Сведете детайлите до минимум.

Пето: Изберете функционални зони

Можете да създадете няколко функционални зони, ако спалнята ви е голяма – зона за забавление и за отмора. Така ще се чувствате всеки ден като на хотел. Помислете и за подовата настилка в спалнята. Хубаво е да имате килим или мокет. Някои дизайнери обаче препоръчват дървения под, тъй като той няма да отнема вниманието от мебелите. Може да комбинирате паркет или ламинат и малък килим с изразен цветен акцент.

Важното е избраните от вас мебели да бъдат функционални и раздвижени. Класическите гардероби губят позиции в полза на раздвижените модели с чекмеджета и рафтове на показ, плъзгащи врати. Всички детайли трябва да бъдат в една модна линия и да си акомпанират приятно като цветове.