Samsung Mini е компактен смартфон за който думата mini е преувеличение. Има много за харесване тук, включвайки Android 2.2 операционна система с достъп до приложения от Android Market, GPS с Google Maps, TouchWiz прителски настроеният потребителски интeрфейс на Samsung, музикален плейър и FM радио с RDS. Хардуера също е впечатляващ: мощен 600MHz процесор, голяма 1200 mAh батерия, бърз 3G HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth и 3.5mm жак за слушалки. телефона е наличен в няколко цвята: черно, сребъно и бяло.

Не обичаме да наричаме телефон mini освен ако не е, а Samsung Galaxy Mini не е. Sony Ericsson X10 Mini наистина е mini, но последствията са много малък размер на екрана който го прави труден за употреба и ограничава броя на приложенията успешно заработващи на телефона. Galaxy Mini от друга страна, има перфектно нормален дисплей с размер от 3.14 инча и всъщност си е телефон с нормален размер, по-голям от HTC Wildfire например. Сравняването му с HTC Wildfire е поучително, не само отнасяйки се до размера на екрана и телефона. Двата телефона са много подобни в много неща: имат почти еднаква цена., и двата работят с Android 2.2 (Froyo), имат еднакъв размер на екрана със същия брой пиксели, имат грубо почти същата скорост на процесора(600MHz при Galaxy Mini – 528 MHz за Wildfire). Бидейки Android телефони, Galaxy Mini и Wildfire са оборудвани с Android музикален плейър, FM радио с RDS, GPS с Google Maps и много мощен Android браузър, плюс разбира се достъпа до над 100 000 приложения чрез Android Market. И двата са 3G телефони с HSDPA, което им дава възможност да свалят с до 7.2 Mbps, плюс Wi-Fi, Bluetooth и USB. Живота на батерията и при двата телефона е много вероятно да изкара няколко дни при повечето потребители. Има много добри причини заради които да поискаш един от тези телефони. Е какво тогава разграничава тези два телефона? Е, има персонализации на потребителския интерфейс които производителя осигорява. Докато Wildfire има HTC Sense, Galaxy Mini използва TouchWiz 3.0 потребителски интерфейс на Samsung, който се характеризира със SWYPE клавиатура и интеграция в социалните мрежи за подобряване на стандартното Android преживяване. И двата HTC Sense и TouchWiz предлагат полезни неща. Galaxy Mini се предлага с по-малко вградена памет от Wildfire, камерата му също е посредствена като и липсва автофокус и светкавица. Galaxy Mini е страхотен телефон за тези които са с ограничен бюджет. Той е стъпка напред от Galaxy Europa и по-евтин от Galaxy Ace, идва и с Android 2.2 и наистина приятелски настроения потребителски интърфейс TouchWiz и отзивчив капацитивен екран с приличен размер.

Снабден е с много добри екстри като бързо интернет сърфиране, GPS с Google Maps, като има и хардуеъра който да ги подкрепи: мощна батерия, бърз процесор, подходящ размер на паметта и опции за свързване за които да мечтаете, но сравнявайки го с HTC Wildfire, все още няма нищо което да измести Wildfire от мястото на топ бюджетен телефон.