Може и на Вас да се е случвало да гледате стъписано, когато майсторът извършващ ремонта на новата Ви баня, попита къде е подовия сифон или сифонът за мивка, който трябва да постави. Няма нищо странно в това, че сте забравили да го купите, защото нито ще сте първите, нито последните на които се случва. Много често хората не обръщат внимание на този малък, но същевременно важен артикул за баня, защото първо се съсредоточават в изборът и закупуването на пряко използваните артикули като смесители за баня, душове, мивки, тоалетни чинии, обзавеждане за баня и т.н.

Сифоните, обаче са изключително важни елементи без, които не може в една баня. В последните години думата сифон определено придоби ново значение. Днешните сифони нямат нищо общо с това, което повечето от нас помнят. Онова съвсем просто изделие представляващо обикновена извита тръбичка отвеждаща мръсната вода и предотвратяваща излъчването на лоши миризми, сега е съвкупност от механизми, изтънчен дизайн и перлен блясък.

Сифоните се делят условно на три основни групи според тяхното предназначение:

сифон за мивка, за вана и подови сифони. Естествено най – използвани са сифоните за мивки, тъй като освен в банята сифон за мивка се поставя и на кухненската мивка. Ясно, е че ги следват подовите сифони, защото не всеки има вана в банята си. Освен това при сифоните за мивки и сифоните за вани се наблюдава още едно разделяне на обикновени и т.нар. клик сифони. Клик сифоните позволяват с едно натискане в горната част на сифона, той да бъде затворен и да не допуска преминаването на вода през него, което задържа избраното от Вас количество вода във ваната или мивката. Когато пък решите да ги изпразните отново натискате сифона, той се отваря и водата веднага започва да изтича. От тук идва и наименованието клик сифон, защото всичко става с едно докосване както при мишката на компютъра.

Като изключим онези сифони, които остават скрити както например в шкаф за баня, където бихте могли да използвате и обикновен евтин пластмасов сифон, във всички останали случаи сифонът, който поставяте на мивка е необходимо да бъде визуално и естетически издържан, защото в противен случай рискувате да развалите целият изглед на иначе новата си достойна за хвалби баня. Предстставете си как на фона на красивата мивка, страхотните плочки за баня и скъпата душ кабина, които сте положили в банята стои един ужасен неестествено висящ, лъхащ на старост, пластмасов, гофриран сифон. J Сега сигурно Ви е забавно, но ако подминете с лека ръка тази задача наистина рискувате да се почувствате някак не на място от фактът, че като много други хора някак по инерция сте пренебрегнали този уж малък и незначителен елемент наречен сифон за баня.

Друга голяма грешка се допуска с подовите сифони. При тях случаят е идентичен с този на сифоните за мивки. Вероятно причината се крие и в малката информираност на потребителите за възможностите, които имат защото масово продължава закупуването на меко казано грозноватички и нефункционални подови сифони на цената на кутия цигари, въплъщаващи в себе си мода била популярна навярно в първите години на социалистическия строй. Няма съмнение, че вина за това имат и нашите „майстор специалисти” навъдили се в годините на строителния бум, които научили се как се забърква една кофа с лепило започват да твърдят, че са факири в ремонта на банята, но разбирате ли нямало как да бъде направен наклон за сифона, ако си купите красив подов лентов сифон. Представяте ли си!?? И българина нали си е послушна душица, съгласява се с този доказан титан на мисълта, а после десет – петнадесет години го е яд гледайки плесенясващият, постоянно запушващ се сифон стоящ като петно на пода му.

За да не станете и Вие жертва на инерцията, обръщайте внимание на тези малки детайли, защото знаете какво гласи старата народна поговорка за малките камъчета и каруцата.