Няма съмнение, че кухнята е най-големият издайник за една жена. Каквото и да говори, както и да се облича, какъвто и пост да заема истината е проста и елементарна – виж кухнята и я остави да говори. А казано е, че когато фактите говорят, дори и боговете мълчат. Може да е излъскана до блясък, може да е наредена по журнал, но винаги има предателско пламъче, което достоверно би разказало всичко за домакинята. А това е дали действително има живот там. Какво има в хладилника, печката, шкафовете… Те не са само средство за създаване на имидж, макар че действително имат значение.

Истинският уют се постига единствено тогава, когато наистина се използват по предназначение. Изкушението просто да купим десерт вместо да го приготвяме лично – това отнема от времето, което така или иначе ще пропилеем пред телевизора или пред монитора. Но все пак доста жени си спомнят аромата на ванилия, канела и очакването на чудния сладкиш, който най-вече собствената им майка е приготвяла – особено през зимата.

Не ви ли изкушават поне печените ябълки и дюли? Нима могат да се сравнят с картонената кутия, в която анонимно някой е приготвил нещо за десерт и просто от вас се иска само да погледнете срока на годност. Или пък колко е лесно да отидеш в най-близкия супермаркет и да ти отброят колкото искаш сармички. Да, но няма да го има точно това ухание, което внушава, че в къщата има живот, а не само пребиваващи сутрин и вечер.

Толкова много сме свикнали с убеждението, че няма нищо по-добро от това да си улесняваш живота максимално, че почти ти е обидно, ако се наложи да тръгнеш по обратния път. Нещо, приготвено със собствените ти ръце. Много е мрачно да отвориш хладилника и той да се окаже празен не поради липса на средства – тогава би било наистина страшно, а поради липса на желание.

В интерес на истината повечето жени правят и невъзможното да имат под ръка всякакви пакетчета с подправки, полуготови и готови храни и това им прави чест, макар че жена, която действително уважава семейството си го награждава простичко и истински – готви. Вече не е нужно да изрязваш рецепти, да ги преписваш в специални тетрадки, да звъниш като обезумяла по телефона в търсене на някоя по-специална. Чичко Гугъл се е погрижил за всичко, така че няма проблем, както казва Алф – помните го, нали! Просто се налага пълна инвентаризация какво има и какво няма в тези иначе добре изглеждащи шкафчета.

Всеки знае, че най-големият разход в семейния бюджет си остава перо храна, но действително може да бъде намален и то чувствително, когато заменим полуфабрикатите с нещо, което може и да е отнело време за приготвяне, но ни е спестило значителни пари. Да не говорим, че удоволствието от благодарните личица на семейството напълно компенсира времето, което сме отделили. Всъщност нищо не може да се сравни с усещането когато се прибираш уморен, гладен и измръзнал и вместо да претопляш замразена и съмнителна храна те посрещне ароматът на истински дом, на канела, ванилия и много любов.