Милиони хора пътуват със самолет всяка година и въпреки това повече от 90% от тях не са запознати с правата им като пътници, нито знаят как да ги използват в случай на нужда.

Компанията ClaimHelp Bulgaria е създадена с мисията да помогне на всеки пътник да получи своето обезщетение за причиненото неудобство и неосъществен в желаните времеви рамки полет. Макар всяка страна да разполага със собствени закони за въздушните пътувания, те често са сходни с тези на останалите държави. Причината за това е, че държавите искат да се подсигурят, че всички пътници разполагат с еднакви права за пътуване, а авиокомпаниите отговарят пред еднакви правила и условия.

Освен това, целият процес по подаване на иск за компенсация може да отнеме много време и да коства много нерви. Все по-често хората нямат желание да прекарат седмици или месеци, водейки кореспонденция по имейл, нито пък да посетят съда, само за да получат пари, които им се полагат. Можете да се свържете с ClaimHelp чрез техния уебсайт www.claimhelp.eu, където има изградена леснодостъпна платформа за регистрация на претенция при проблем с вашия полет.

За да повиши нивото на защита и да увеличи правата на пасажерите, Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз са приели Регламент (ЕО) №261/2004 на 11 февруари 2004 г. Той държи авиокомпаниите под отговорност, в случай че вината, за проблем с полета, е тяхна.
Регламента на ЕС 261/2004 държи отговорни авиокомпаниите в три основни случая – забавяне на полета, отмяна на полета или отказ на достъп за качване на самолета. Авиокомпанията е задължена да изплати компенсация в размер до 600 евро за причиненото неудобство, поради възникналите проблеми с полета, като сумата зависи от разстоянието му и продължителността на забавянето. Компенсацията е задължението, което авиокомпаниите поемат за това, че не са успели да предоставят на пасажерите си гарантираното от тях безпроблемно пътуване. Авиокомпаниите са освободени от отговорност в случаите, когато възникналите проблеми са извън техен контрол. Такива събития се наричат „извънредни обстоятелства” – лошо време, политическа нестабилност, риск за сигурността, стачки, инициирани от служители на летището или контрол на въздушното движение, политически вълнения или рискове за сигурността.

Освен това обезщетение, авиокомпанията е длъжна да осигури и грижа до успешното осъществяване на полета – това включва две телефонни обаждания, достъп до личен имейл, храна и напитки, а в случай, че алтернативен полет е организиран за следващия ден – да осигури нощувка в хотел, като поеме разходите по трансфера ви до хотела и обратно.

Ако полетът е анулиран и получите обратно парите за билета си, допълнително получавате и компенсация за възникналото неудобство. Това се случва при условие, че авиокомпанията не ви е информирала навреме за отмяната му. За повече информация какво можете да направите във вашата ситуация, можете да се обърнете към екипа на ClaimHelp – те ще проверят всичко и ще се свържат с вас.