Трудно е да си представим кухня или заведение за хранене без купи за супа. Основната им цел е да служат за сервирането на топли и студени супи, млечни ястия, бульони и други течни ястия. Въпреки доста познатия външен вид, модерните купи за супа се различават по форма, обем и материал на производство.

На масата те се поставят върху основната чиния, а лъжицата се поставя вдясно.
Според правилата на етикета супата се сервира на масата в специален супник и от него вече гостите си разпределят порциите в своите купи за супа.
От какви материали най-често се изработват модерните купи за супа?

Керамика

Керамичната посуда е изработена от естествена глина, която може да издържи на високи температури. Съдовете са покрити с глазура отгоре, в завършен вид те могат да имат както естествени теракотени нюанси, така и да са боядисани във всеки друг цвят. Също така е възможно да бъдат украсени и с щампи или рисунки. Въпреки че керамичните купи за супа са дебели и тежки, те са изключително крехки и могат да се напукат както от удар, така и просто от по-рязка промяна в температурата.

Самите купи за супа обаче поддържат добре температурния режим – горещият бульон в тях ще остане горещ за дълго време. Вписват се идеално в интериора както на кухня в стил Рустик, така и в ретро кухнята.

Порцелан

Порцеланът е глинена основа, подложена на многократно изпичане. В резултат на това порцеланът е лек и по повърхността му не се забелязват пори. Порцелановите купи за супа са устойчиви на киселини, основи и високи температури. Храната в тях се запазва гореща дълго време. Най-трайните и скъпи модели са изработени от твърд порцелан. Порцелановите купи за супа ще се превърнат в чудесно допълнение към кухните издържани в духа на минимализма, модерния интериор, еклектиката и още много други.
Поради изискания си външен вид порцеланът винаги изглежда някак си празнично и е отличен избор за празнични трапези.