Ако сте готови да инвестирате в различни луксозни имоти трябва да имате предвид някои фактори, които са изключително важни при покупката на луксозни имоти в София. В тази статия разглеждаме всеки един от тях, независимо дали става дума за това дали искате да купите къща или апартамент като луксозен имот. Ето кои са те:

Инфраструктура

Не е тайна, че може да видим изключителни имоти, които се изграждат на места с лоша инфраструктура. Едва скоро бе прието законово решение, че може разходите за инфраструктура на инвеститорите могат да бъдат приспаднати като ДДС, но то все още сякаш не се използва с пълна и не е изключение да видим чисто нова кооперация, около която няма паркоместа, асфалт, а понякога дори канализация. Разбира се, когато говорим за луксозни имоти такива случаи са рядкост, но все пак инфраструктурата е от изключително голяма важност когато говорим за покупка на луксозен имот в нов жилищен комплекс в София.

Скрити такси за поддръжка

Имотите в затворени комплекси са хит на пазара, но много често в техните атрактивни цени не се виждат скритите такси за поддръжка. Много често те могат да достигнат немалка сума на месечна/годишна база. Добре е да попитате винаги каква е годишната такса за поддръжка, какво включва и какво – не и какви са възможните допълнителни разходи, които вървят с един недвижим имот (фирми за охрана, поддържане на тревни площи, басейн и др.). Това може да ви спести големи главоболия, особено ако не сте готови да плащате големи суми в дългосрочен план.

История на фирмата

Строителството, а по-специално това на луксозните имоти не е шега работа. Винаги е добре да проучите добре инвеститора преди да се впуснете в покупка на жилище от такъв клас. Качествените фирми имат реализирани обекти, с които може да се запознаете и няма да се притесняват да споделят тази информация с вас. Разбира се, фирмата може да е нова, но изключително качествена и тепърва да започва да гради своето име. Преценете според ситуацията, но винаги мислете трезво – много често се радваме, че ще имаме ново жилище, което да наречем дом и слагаме розовите очила, което ни пречи да видим предупредителните знаци.

Добър брокер

За жалост брокерската професия не е регулирана в България – няма единен стандарт и куцо, кьораво и сакато се опитва да стане брокер, а истинските професионалисти са малцина. Именно това провокира много хора да решат да закупят жилище без посредник, но ние ви съветваме да използвате услугите на наистина доказан специалист, който може да ви даде полезен и ценен съвет при покупката на луксозен имот, особено ако го правите с цел инвестиция и имате сериозни планове за жилището.