Пандемията от Ковид-19 изненада всички ни до степен, която ни поставя в непредвидено и сериозно парично затруднение. Във финансовите среди се говори за задълбочаване на кризата и тази прогноза поставя пред нас въпроса дали ще съумеем да посрещнем евентуални парични затруднения със сегашния ни семеен бюджет.
Малцина успяват да управляват парите си и да следят за ежемесечните разходи, които правят. Това е предпоставка за възникване на трудности особено по време на криза, когато доходите могат да се окажат непостоянни или драстично намалели. Подобно положение може да ни накара да обмислим варианта за теглене бърз кредит. Финансовите институции не спират да предлагат кредитиране на всеки, който има нужда.

Бързите заеми обаче не решават в дългосрочен план затрудненията, които пандемията ражда. За да се справим с тях трябва да съумеем не само да си свием разходите, но и правилно да разпределяме приходите.

Как може да постигнем това?

В онлайн пространството можем да открием набор от различни инструменти, с чиято помощ да повишим нашата финансова грамотност. По този начин ще успеем да посрещаме без сериозни сътресения плащания от битов характер.

Ето някои от най-често срещаните проблеми, свързани с недостиг на пари, които се появяват в живота ни през последните няколко месеца.

  • Разходи за ремонт

Няма подходящо време нещо у дома да се счупи и да се налага моментната му подмяна. Факт е, че сред причините за теглене на бързи кредите онлайн, често попадат ремонтните дейности.

В това число можем да причислим не само подмяна на мебели, но и на електроуреди. По-малките суми обикновено са теглени именно с такава цел. Разбира се, не само недвижимото, но и движимото имущество може да ни постави във временно финансово затруднение по време на криза. Подмяната на повредена част от автомобила изисква навременна намеса, а по време на криза, това може да ни причини неудобство. За съжаление, няма как да планираме кога ще се случи подобно нещо. Единственото, което можем да направим, е да се опитаме да заделяме част от доходите си, за да не се окажем с вързани ръце.

  • Разходи за подаръци

Личните поводи за празнуване като рождени и именни дни, годишнини, юбилеи и прочие не спират само защото страната е в криза. Напротив, въпреки пандемията, животът продължава и доколкото е възможно всеки се опитва да не оставя Ковид-19 да провали този вид ежедневни радости.
Средствата, които отделяме за покупката на подаръци за семейство, близки и приятели, са нещо, което можем да планираме отдалеч. Без съмнение обаче, през 2020 отделяме много по-малко пари и рядко взимаме подаръци на високи цени.
Не липсват случаи, когато сме се възползвали от онлайн кредитирането с такава цел, но тази година тегленето на заем с такива подбуди е по-скоро рядко явление.

  • Невъзможност за изплащане на месечни вноски по заем

За никого не е тайна, че голям процент от българите имат поне по един кредит. Без значение дали заемът е към банкова или небанкова институция, вноските изискват редовно погасяване, което по време на криза се оказва трудно.

Неоспорим факт е, че мнозинството от хората вече са свили разходите си до абсолютния минимум и въпреки това връщането на заем се оказва невъзможно. Това, от своя страна, води лоша кредитна история, запор на заплатата и т.н.

Можем да претърпим подобни финансови сътресения не само като физическо, но и като юридическо лице. Никой не е застрахован и пред задълбочаващата се криза, всеки бизнес може да се окаже в необходимост от навременна финансова помощ, която да го спаси от фалит.
Сегашната ситуация изисква от нас да развием и изградим навици за менажиране на финансите ни. Само по този начин ще съумеем да посрещнем каквито и парични трудности да се изправят пред нас.