Лечебното действие на музиката върху тялото и душата

Лечебното въздействие на музиката върху човешкия организъм отдавна е известно. Но съвсем наскоро бе доказано, че слушането на приятни мелодии от бременните способства за хармоничното развитие на бъдещото детенце.

Класическата музика укрепва невроните на главния мозък на мъника, образува здрава връзка между лявото и дясно полукълбо, като така стимулира развитието на умствените способности и овладяването на чужди езици. Благодарение на музиката се повишава коефициента на интелигентност на детето и се формира добър музикален слух.

Каква музика да си пускате по време на бременността?

Специалистите нямат еднозначен отговор – едни съветват да се слуша само класика, особено Вивалди, Лист и Моцарт, а други са категорични, че ембрионът харесва музиката, предизвикваща приятни емоции в майката, та било то и съвременен поп. Единствено рок музиката не е желателна, защото ниските честоти оказват разрушително въздействие върху невроните на детския мозък. Също така далеч не всички бебета харесват Бетовен и Брамс, техни произведения предизвикват тревожно състояние у плода.
Може да слушате джаз, блус, соул, реге – тези стилове повдигат настроението, вдъхновяват и укрепват връзката с бебето. Религиозната музика дарява просветление и способства за намаляването на болката, а романтичните мелодии, например Шубер, Шопен, Шуман, Лист и Чайковски предизвикват любов и подчертават чувствата.
Неотдавна бе открит потресаващият

Оздравителен ефект от произведенията на Моцарт.

Този гений, надарен с пророчески дарби, от самото си детство създава очарователни творби, които притежават лечебно действие. Музиката на Моцарт значително превъзхожда по своята целителна сила много други произведения. Тя възстановява енергийното равновесие, което сме свикнали да наричаме здраве, създава хармония в организма и благотворно влияе върху мозъчната дейност.
Звукът е вибрация, която създава енергийни полета, способни да въздействат върху клетките на организма. Енергията на музиката променя ритъма на дишане, влияе на кръвното налягане и мускулното напрежение, дори

Може да променя формата на органите!

Подходящите песни и мелодии въздействат не само на централната нервна система на детето, но и на всички жизненоважни физиологични системи (храносмилателна, отделителна и т.н.)
Отделно внимание заслужава майчиното пеене, благодарение на което слуховите органи на мъника се „тренират“, а също така се стимулира мозъкът. Гласовите преходи по време на пеенето от ниски към високи звуци и обратното способстват развитието на органи и физиологични системи, които са настроени на особените честоти на тези звуци. Люлчините песни хармонизират отношенията между майка и дете, като изпълват и двамата с любов, сигурност и щастие!