Животът на батерията се определя от броя пъти, в които е била циклирана, ако е проектирана по такъв начин, че да може да се грижи за честото и значително разреждане. Другият важен фактор е колко пъти се разрежда батерията преди да се презареди.

Животът на батерията може да бъде удължен, като имате предвид няколко неща и като се погрижите за няколко неща. Тези предпазни мерки са:

Опитайте се да поддържате нивото на електролита на правилното ниво. Ако нивото спада, тогава може да се добави дестилирана вода, за да се повиши нивото на електролита. Ако дестилираната вода не се използва, тогава друга вода ще добави някои вредни минерали към електролита, което поради някаква химическа реакция може да намали живота на батерията. Освен това водата към разредена батерия трябва да се добавя само когато е на ръба на зареждането.

Ако батерията се нуждае от много често добавяне на вода, това означава, че батерията е презаредена и трябва да проверим системата за зареждане, т.е. правилно метод и среда. Батериите, които се наричат ​​”Без поддръжка”, са запечатани, поради което нивата на електролитите не могат да се регулират. Така че в дългосрочен план може да създаде проблем, тъй като не е възможно да увеличите / намалите нивото на електролита сами.

Има много малко батерии, които осигуряват добри резултати при висока температура. Обикновено високите температури не са добри за акумулаторните батерии, тъй като при тази температура анодът, катодът и електролитът ще започнат различна химическа реакция. По същия начин много ниската температура ще намали общата мощност на батерията. Освен това ще отслаби здравината на корпуса на батерията и може да се счупи много лесно. За да поддържате батериите и да удължите живота им, батериите трябва да се съхраняват при температури между 32 и 60 градуса по Фаренхайт.

През повечето време батериите трябва да се поддържат чисти и сухи. Съдържанието на вода или наличието на мръсотия върху батерията ще намали нивото на зареждане. Когато има вода или мръсотия, токът преминава през мръсотията и водата от едно място на друго и намалява нейната плътност. Батериите трябва да се почистват от време на време. За целта може да се използва разтвор на сода за хляб и вода. Това решение ще премахне мръсотията и съдържанието на вода от батерията.

Връзките на батериите трябва да се поставят по чист начин и да се отделят с помощта на някаква лента или плат. Свързващите повърхности трябва да са чисти и да прилепват мястото в плътно положение. Леко покритие от вазелин или грес може също да се нанесе върху външните връзки, за да се отстрани мръсотията и влагата от връзките външно.

Батериите трябва да бъдат поставени по такъв начин, че да няма вибрации или подскачане, което може да повреди батерията. Освен това може да разхлаби кабелните връзки, кутията на батерията и вътрешните части.

Купете батериите с дълбоки цикли, които могат да бъдат идентифицирани с по-дебели плочи (1/4 “или 0,270”). Тъй като батериите с дълбок цикъл са много здрави и могат да имат хиляди цикли на зареждане. Поради тези фактори тези батерии имат много по-дълъг експлоатационен живот от останалите батерии и поддръжката е по-малка.

Избягвайте следното …

  1. Недостатъчно зареждане – причинено е от това, че не позволявате на зарядното устройство да зареди батерията докрай.
  2. Презареждане – Непрекъснатото зареждане за дълъг период от време може да даде повече мощност на положителните плочи и да увеличи консумацията на вода.
  3. Прекалено поливане – Ако към електролита се добави повече вода, тогава електролитът ще се превърне в разредена форма и ще намали цялостната работа на батерията.

Научете повече за батериите на сайта https://celel.eu/bg/nachalo/