Не е лесно да направиш от една къща дом. Разбира се, и дума не може да става за сравнение на поколенията, но наред с всички вещи, които задължително внасяш в дома си, никога не забравяй някои действително златни и безценни съвети, които са издържали на времето, проверени, изпитани и точни.

Старите хора често са мъдри и спокойно можем да вземем от тяхната мъдрост направо наготово с единственото условие, че ще предадем щафетата някой ден. Просто трябва да се помнят някои толкова елементарни неща:

 1. Нека на масата задължително има сол. Тя не е само подправка, тя често олицетворява живота. Нали знаете фразата: Обичам те като солта… Смята се, че дори отблъсква негативната енергия от мястото, но освен това просто не може без нея в нито едно ястие, нали?
 2. Винаги проверявайте наличните продукти у дома. Някои от тях задължително трябва да бъдат в доста по-голямо количество като брашно, олио, захар и разбира се – сол.
 3. Всичко може да се случи – смятат предвидливите баби и наистина е толкова лесно просто да забъркаш една питка, когато не ти се ходи за хляб в някои мразовит ден или внезапно дойдат гости.
 4. Проверявайте редовно да има за изключителни случаи и консерви, които държат с години, освен това макаронени изделия, леща, боб и ориз. Повярвайте, винаги идва момент, когато просто опирате до тях.
 5. Задължително наливайте вода в повече шишета или големи стъклени съдове. И без това напоследък зачестиха водопроводните аварии. Дори когато няма такива просто ще полеете цветята с тях.
 6. Дръжте на видни места свещи и кибрит. Днес можете с декоративни свещи да освежите дома си, така че освен практично, те имат и естетично предназначение.
 7. Имайте поне няколко комплекта спално бельо, запазено „за гости“. Нашето гостоприемство е известно по цял свят. Може да ви се наложи един-единствен път, но е хубаво, когато човек е подготвен. С тях , разбира се, вървят и домашните чехли. Не е необходимо да бъдат много скъпи, а практични и нови.
 8. Задължително имайте нещо за почерпка, може да е само кутия бонбони, но нали не смятате, че вашата компания е напълно достатъчна, ако някой влезе в дома ви?
 9. Не харчете всички пари, колкото и да се изкушавате. Задръжте поне една банкнота, защото „пари при пари ходят“.
 10. Не си позволявайте да ви видят размъкната и рошава, дори това да е най-добрата ви приятелка. Винаги има време поне за едно наплискване на лицето.
 11. Ако можеш – помагай на другите, ако не можеш – пак помагай!

Най-хубавото на тези съвети, че не свършват. Също като извор, нали!