ДЕСЕТ НАЧИНА ДА УДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА НА ВАШИЯ АКУМУЛАТОР.

Продължителността на експлоатационния срок (живота) на един акумулатор, зависи както от производителя, така и от притежателя. За да ви служи той по-дълго спазвайте следните правила:

1.Подберете правилно акумулатора по номинален капацитет и стартов ток. Всеки производител указва в каталог каква батерия се прероръчва за всеки автомобил според вида на горивото(бензин и дизел) и обема на двигателя.Затова винаги изисквайте каталог на производителя за да направите най-точния избор.

2.Ако акумулаторът ви е обслужваем периодично проверявайте нивото на електролита и гъстотата му(относителното тегло). Когато има изпаряване на вода(спад на нивото) трябва да долеете до ниво максимум. Това се прави с цел да се намали концентрацията на разтвора и да се предотврати окисляване на плочите. Винаги доливайте само дестилирана вода, и само до ниво максимум!

Важно: Никога не доливайте електролит! Това ще повреди акумулатора.

3.Периодично (препоръчително два пъти годишно) поверявайте зарядното напрежение и ток на отечка на вашия автомобил. Нормалното напрежение е в границите от 13.80V – 14.80V независимо от оборотите на двигателя и включените консуматори.

4.Не допускайте дълбоко разреждане на акумулатора под 10.50V. Това води до сулфатизация и по-бързото му повреждане. Ако се случи да се изтощи поради, неработещ алтернатор, забравени фарови или друга причина, веднага го включете на зарядно устройство до пълното сгъстяване на електролита – 1.28 г/см3 и отстранете повредата!

5.Не ползвайте електрически консуматори (фарове, аварийни светлини,CD, DVD и др.) когато двигателя не работи! Това води до системно изтощаване на акумулатора и намаляване на капацитета му.

6.След монтаж на всяко ново допълнително оборудване (автомобилна аларма, радар детектор, CD, DVD,) проверявайте тока на отечка. Той трябва да бъде не по-голям от 0.03А – 0.05А според изискванията на производителя на акумулатора.

7.При често шофиране на къси разстояния и в градски условия акумулатора получава само повърхностен заряд и се изтощава (разрежда). Вследствие на това стартовата му способност намалява и се увеличава вътрешното му съпротивление.Това състояние може да доведе до разпадане на активна маса от плочите му и трайно увреждане. За да предотвратите този процес се препоръчва да се правят изравнителни заряди на всеки два месеца особено през зимния сезон! Най-вече се отнася за автомобили с дизелов двигател.

8.Когато извършвате ремонтни действия по вашия автомобил свързани със заваряване, винаги откачвайте единия полюс на акумулатора за да го предпазите от повреда!

9.Ако ви се наложи да стартирате аварийно с кабели и помощен акумулатор задължително спазвайте следното правило; Положителния полюс на помощния акумулатор свържете с положителния полюс на авариралия акумулатор, а отрицателния полюс на помощния акумулатор свържете с маса на двигателя на авариралия автомобил! Директното свързване на полюси с полюси може да доведе до взрив на една от батериите.

10.При зареждане на дълбоко изтощен (разреден) акумулатор следете за правилното му свързване със зарядното устройство. Обратното свързване и от там обратното зареждане в този случай не е изключено, а това ще доведе до увреждане на стартовите му способности.

Научете повече за батериите в сайта на СЕЛЕЛ ООД